1/28/2009

Un més per als 10mil

El proper 7 de març jo estaré per Brussel·les amb les cols i un 9999 catalans més per demanar el dret a l'autodeterminació. Si us voleu informa més i millor sobre aquesta iniciativa popular: Deumil.cat

1/27/2009

Facebook Killed the Blog star

Aquest escrit és una resposta a l'artícle de Saül Gordillo La Generació Facebook jubila a la generació bloc:

Pobres blocs, que un dels blocaires referents de la catosfera els enterri tant ràpidament no és una bona senyal per a ells. És cert que Facebook li està prenent part de l'audiència als blocs, però no crec que sigui pas la major part dels lectors dels blocs els que migrin a Facebook per sempre. A més, Facebook com bé dius es superficial, és efímer, i mancat de contingut, un dia jo ja no trobaré més antics companys de cole a Facebook, ni de l'Institut ni de la Carrera i les causes i grups de tants que n'hi han deixaran de tenir impacte mediàtic, que faré a Facebook, jugar a encertar capitals mundials?

El Facebook és un boom per la novetat que s'acabarà pel fet d'estar buit. Jo personalment tinc una visió diferent de la situació. Ara hi ha més blocs, més webs, més fonts d'informació, ha passat l'època en que érem quatre els que fèiem blocs. El bloc s'ha democratitza't, l'audiència s'ha repartit i els blocaires "clàssics", referents, és normal que estigueu perdent audiència, ja no sou els únics. A més la bona feina que heu fet en els vostre blocs us ha obert portes per a dur la vostra tasca a altres àmbits i ara ja no teniu tant de temps per als blocs, i el resultat és per exemple que el Bloc sense fulls no és pas tant fresc com ho era al 2006.

No cal entristir-se pels blocs, mentre els blocs de llarg recorregut perden audiència els blocaires de mig i curt recorregut, i una publicació constant, van incrementant els seus lectors. Els blocs van ser un boom, però més solid perquè és basen principalment en els continguts, continguts que són una nova i important font d'informació per a tot internauta. Amb l'increment constant d'usuaris d'internet i l'augment del temps dedicat a la xarxa crec que hi ha espai per bloc i Facebook ja que ocupen nínxols ciberecològics diferents a al xarxa.

1/26/2009

Darwin i L'origen de les espècies


És a principis d'any el moment de fer el repàs a les commemoracions i els "anys de", si un ho fa a mitjans d'any ja no té tanta gràcia, però no ens volem fer pesats. Durant l'any 2009 a part de l'Any Internacional de l'Astronomia hi ha un altre fet a commemorar en el si de la comunitat científica, els 200 anys del naixement de Charles Robert Darwin i els 150 anys de la publicació de "On the origin of species" (es va publicar el 24 de novembre de 1859). Darwin va revolucionar la biologia i la ciència amb la seva teoria de la selecció natural i "L'origen de les espècies" van suposar un canvi de paradigma en les ciències de la vida, paradigma que, amb certs canvis per tal d'encabir les noves troballes, és encara dintre del qual hi treballen la major part dels biòlegs. Arreu del món es duran a terme actes per celebrar aquest fet, d'especial rellevància en el context actual de cert avenç de les teories creacionistes a països com el Estats Units. Als Països Catalans trobem que Edicions 62 reedita "L'origen de les especies", l'obra de Darwin no va ser publicada en català fins al 1982 en una traducció encarregada per la Diputació de Barcelona.

Publicat a El demà el 17 de gener de 2008

1/23/2009

Reggae Llunàtic a Sant Andreu

Coses que passaran a Sant Andreu avui a les 22:00H.

1/22/2009

Primer any de ComiCat

Ara fa un any que amb uns quants blocaires amants del còmic ens vam ficar en el merder de tirar endavant un bloc conjunt sobre còmic en català, el ComiCat. Per un bloc conjunt fer un any ja és molt, ni discrepàncies internes, ni mals humors, només ganes de treballar per tal de difondré el còmic en català i les activitats relacionades amb el món dels còmics als Països Catalans. Adjunto aquí el text que hem escrit pel nostre primer aniversari i que fa un petit resum de que ha estat aquest any. Felicitats ComiCat!

Avui fa un any que en Jaume, en Marc (Per Tutatis!), en Xavier (utrescu), l'Emili (Nightwing80) i en Javier (fonamental) vam començar aquest projecte que, per unanimitat, vam decidir batejar amb el nom de ComiCat. Un any en què ens hem esforçat tot el que hem pogut (excepte el mes d'agost, ho hem de reconèixer, però tothom es mereix unes vacances, oi?) per tal de difondre notícies, ressenyes, reportatges, entrevistes, concursos... tot el que tingui a veure amb el còmic en català o les activitats que es duen a terme relatives al còmic en els Països Catalans. En aquest camí han pujat al tren de ComiCat nous amics amants del còmic com nosaltres com en Jordi Riera o l'Àlex S. Roca responsable de les Comicades! Hem tingut col·laboradors d'autèntic luxe com el ninotaire Kap (AKA Jaume Capdevila) o l'erudit del còmic Antonio Martín, que han aportat al bloc reportatges amb un important treball de recerca al darrere.

Durant aquest any, el que començava com un simple bloc i un engrescador projecte comú ha tingut ramificacions que ens han portat feina, alguns mals de cap i, sobretot, molta satisfacció. Hem creat uns premis, els Premis ComiCat, per a premiar l'edició en català de còmics. Qui sap si algun dia tindran algun tipus de retribució monetària (no de moment, vaja) però han tingut cert ressò, que és el que buscàvem. Seguint amb la línia d'obrir noves fronteres al còmic en català, hem creat un grup al Facebook, on tothom qui tingui un segon mentre tafaneja les fotos del cosí de l'amic del seu company de la universitat pot xerrar una mica sobre còmics amb els que estem per allà. També tenim un canal de twitter on anem piulant els nous escrits que apareixen al bloc.

A banda de totes aquestes ramificacions del bloc, hem de destacar, en paràgraf a banda, el projecte germà de ComiCat, més veterà que el bloc, coordinat i desenvolupat principalment per en Jaume. Parlem, evidentment, de la Wiki. Dia rere dia la wiki incrementa el nombre d'articles que conté, esdevenint una autèntica enciclopèdia del còmic en català i una eina d'obligada consulta, en aquest sentit. I en aquest aniversari volem donar la benvinguda a la nova web Comic.cat, l'observatori dels còmics publicats en català, iniciativa del nostre company Xavier.

Hem procurat també que el bloc informés puntualment de l'actualitat i tingués als afeccionats al dia dels dos esdeveniments relacionats amb el còmic més importants del Països Catalans: el Saló Internacional del Còmic de Barcelona i el Saló del Manga de la mateixa ciutat. Tot i això, no hem deixat de banda els diferents esdeveniments (de petit o gran format) que s'han dut a terme arreu del nostre territori i que han tingut el còmic com a protagonista, com ara la Setmana del Còmic de Tarragona. També hem procurat que el bloc fos una completa font d'enllaços relacionats amb el còmic en català i, poc a poc, anem incrementant la quantitat de vincles.

Pel que fa als números, en el nostre primer any de vida hem superat les 21.400 visites i, a dia d'avui, tenim al voltant de 80 lectors que ens segueixen per mitjà del canal RSS i uns 20 twittaires que ho fan via twitter. Les estadístiques no són, segurament, el més important, però sempre animen. També anima (encara més!) veure que, any rere any, el nombre de publicacions de còmics en català s'incrementa, a poc a poc, però de manera continuada.

Ha estat una feina gens feixuga, divertida i que repetirem sense cap mena de dubte durant el proper any. Però per haver fet aquesta feina durant aquest primer any hem decidit recompensar-nos. Hi ha hagut diverses propostes, la major part d'elles en forma de col·leccions senceres que omplirien les nostres, ja atapeïdes, prestatgeries; però finalment hem canviat d'opinió. Per aquest primer aniversari hem decidit regalar-nos un flamant domini .cat! Per tant, lectors, lectores, mutants, animals antropomòrfics, tigres, extraterrestres, samurais, gals, elfs i d'altres que ens seguiu, actualitzeu els vostres enllaços i les vostres adreces d'interès a www.comicat.cat. Ah! I no encara ens hem volgut fer un regal més, properament i gràcies a l'esforç editorial d'en Marc podrem gaudir de la lectura del primer llibre de ComiCat on apareixeran recopilats part dels continguts apareguts al bloc.

I per últim, queda el més important. No tindríem una celebració d'aniversari completa si no la poguéssim fer amb vosaltres: gràcies, gràcies a tots els que ens seguiu, gràcies a tots els que feu comentaris i manteniu viu el bloc, i sobretot, gràcies a tots aquells que compreu i llegiu còmics en català.

1/20/2009

Bicentenari d'Edgar Allan Poe

Un dia tard, però vull afegir-me al la celebració del bicentenari del naixement del mestre Poe, que a part de ser el precursor de l'horror modern també va ser una de les principals influencies d'un dels meus autors preferits, H.P. Lovecraft. Com a homenatge un curt d'animació guanyador d'un Oscarde la UPA de l'any 1953 basat en el magnífica relat El cor delator.


1/12/2009

2009 Any Internacional de l'Astronomia

L'any 2009 ha estat declarat per la UNESCO com a l' (AIA-IYA2009) a proposta de la Unió Astronòmica Internacional. Aquest any se celebren els 400 anys d'ençà que Galileo Galilei va fer servir per primer cop el telescopi per a escorcollar el cel (1609). L'objectiu de la UNESCO es divulgar l'astronomia i la ciència en general entre la població, especialment entre la gent jove. Per aconseguir-ho, durant l'any 2009, es duran a terme tota una sèrie d'activitats a nivell internacional i regional , sempre buscant la col·laboració d'institucions científiques i associacions astronòmiques a nivell local. Si voleu conèixer més sobre els actes que s'organitzaran dintre d'aquest marc als Països Catalans podeu visitar la web que diferents centres de recerca del Principat li han dedicat a l'AIA-IYA2009, la adreça és Any Internacional de l'Astronomiaastronomia2009.cat. A partir d'aquesta setmana doncs, estigueu atents a les activitats que es realitzaran, tenim tot Un Univers per descobrir.

Publicat a El demà el 5 de gener de 2008

1/09/2009

Cuttlas, anatomia d'un pistoler

Porto uns dies malalt i no he sortit gaire de casa, per no dir gens. Ahir però fruit d'un regal de Reis em vaig veure obligat a anar al Teatre del Raval a veure l'adaptació del genial còmic de Calpurnio, Cuttlas. Cuttlas, anatomia d'un pistoler, és un increïble espectacle visual d'una (creia jo) impossible adaptació d'una obra com El Bueno de Cuttlas, carregada no només d'humor sinó d'altes dosis de filosofia i introspecció. Aquest Cuttlas vindria a ser una versió evolucionada, adulta i canalla del mític Senyor Cordills. L'espectacle està protagonitzat per el Bo d'en Cuttlas (tal qual perquè l'obra es en català), en Jim, en Jack, la Mabel, els Cherookee, el 37... vaja tots els personatges que apareixen a Cuttlas amb regularitat. Així l'obra a part de ser entretinguda per a algú aliè al còmic està plena de missatges dirigits especialment als lectors habituals. Les titelles que encarnen als personatges són idèntiques als dibuixos de Calpurnio, però el fet més important és l'habilitat que han tingut per tal no perdre ni un xic de l'esperit del còmic a l'hora de posar-ho en escena. En tot moment tens la sensació d'estar dintre de les vinyetes creades per Calpurnio, no només han sabut portar el llenguatge del còmic al teatre, han sabut portar el llenguatge precís de Calpurnio al teatre. No queden masses dies per anar-la a veure, només fins diumenge, però si esteu a prop de Barcelona i teniu una estona lliure a la nit per un mòdic preu podeu anar (fins aquest diumenge) a que us interpretin un còmic al teatre i que a més ho sembli (això no passa cada dia, i això que ja és divendres).

Publicat a ComiCat el 9 de gener de 2009

1/05/2009

L'any del còmic en català

El còmic es troba en estat de gràcia després de molts anys de crisi més o menys intensa. De la mà del manga (còmic japonès) moltes editorials han pogut impulsar un negoci que semblava que, després dels dolços anys 80, mai més és podria recuperar. No estem a la situació dels 80 en que la industria era dinàmica i innovadora, però pot ser que estiguem a les portes d'una nova edat de plata. En tot moment però estem parlant de còmic en llengua castellana, que és la llengua que domina en el món del novè art als Països Catalans. Tot i això l'any 2008 ha suposat una empenta per al còmic en català. Els Paisos Catalans són històricament els principals productors i consumidors de còmic a l'Estat Espanyol, però el català sempre ha estat oblidat i deixat en un segon pla en favor del castellà. Al 2008 s'han publicat prop de 40 obres en català, suposant un increment d'un 15% respecte el 2007 i un 20% respecte el 2006. Aquestes dades juntament amb l'edició en català d'obres clarament mediàtiques, com l'adaptació de la sèrie Serrallonga, dibuixen un horitzó esperançador per a les vinyetes catalanes. Per a més informació podeu visitar ComiCat o bé la Wiki de Còmics en Català.

Publicat a El demà el 30 de desembre de 2008

de gener 2009

Un més per als 10mil

El proper 7 de març jo estaré per Brussel·les amb les cols i un 9999 catalans més per demanar el dret a l'autodeterminació. Si us voleu informa més i millor sobre aquesta iniciativa popular: Deumil.cat


Facebook Killed the Blog star

Aquest escrit és una resposta a l'artícle de Saül Gordillo La Generació Facebook jubila a la generació bloc:

Pobres blocs, que un dels blocaires referents de la catosfera els enterri tant ràpidament no és una bona senyal per a ells. És cert que Facebook li està prenent part de l'audiència als blocs, però no crec que sigui pas la major part dels lectors dels blocs els que migrin a Facebook per sempre. A més, Facebook com bé dius es superficial, és efímer, i mancat de contingut, un dia jo ja no trobaré més antics companys de cole a Facebook, ni de l'Institut ni de la Carrera i les causes i grups de tants que n'hi han deixaran de tenir impacte mediàtic, que faré a Facebook, jugar a encertar capitals mundials?

El Facebook és un boom per la novetat que s'acabarà pel fet d'estar buit. Jo personalment tinc una visió diferent de la situació. Ara hi ha més blocs, més webs, més fonts d'informació, ha passat l'època en que érem quatre els que fèiem blocs. El bloc s'ha democratitza't, l'audiència s'ha repartit i els blocaires "clàssics", referents, és normal que estigueu perdent audiència, ja no sou els únics. A més la bona feina que heu fet en els vostre blocs us ha obert portes per a dur la vostra tasca a altres àmbits i ara ja no teniu tant de temps per als blocs, i el resultat és per exemple que el Bloc sense fulls no és pas tant fresc com ho era al 2006.

No cal entristir-se pels blocs, mentre els blocs de llarg recorregut perden audiència els blocaires de mig i curt recorregut, i una publicació constant, van incrementant els seus lectors. Els blocs van ser un boom, però més solid perquè és basen principalment en els continguts, continguts que són una nova i important font d'informació per a tot internauta. Amb l'increment constant d'usuaris d'internet i l'augment del temps dedicat a la xarxa crec que hi ha espai per bloc i Facebook ja que ocupen nínxols ciberecològics diferents a al xarxa.

Darwin i L'origen de les espècies


És a principis d'any el moment de fer el repàs a les commemoracions i els "anys de", si un ho fa a mitjans d'any ja no té tanta gràcia, però no ens volem fer pesats. Durant l'any 2009 a part de l'Any Internacional de l'Astronomia hi ha un altre fet a commemorar en el si de la comunitat científica, els 200 anys del naixement de Charles Robert Darwin i els 150 anys de la publicació de "On the origin of species" (es va publicar el 24 de novembre de 1859). Darwin va revolucionar la biologia i la ciència amb la seva teoria de la selecció natural i "L'origen de les espècies" van suposar un canvi de paradigma en les ciències de la vida, paradigma que, amb certs canvis per tal d'encabir les noves troballes, és encara dintre del qual hi treballen la major part dels biòlegs. Arreu del món es duran a terme actes per celebrar aquest fet, d'especial rellevància en el context actual de cert avenç de les teories creacionistes a països com el Estats Units. Als Països Catalans trobem que Edicions 62 reedita "L'origen de les especies", l'obra de Darwin no va ser publicada en català fins al 1982 en una traducció encarregada per la Diputació de Barcelona.

Publicat a El demà el 17 de gener de 2008

Reggae Llunàtic a Sant Andreu

Coses que passaran a Sant Andreu avui a les 22:00H.

Primer any de ComiCat

Ara fa un any que amb uns quants blocaires amants del còmic ens vam ficar en el merder de tirar endavant un bloc conjunt sobre còmic en català, el ComiCat. Per un bloc conjunt fer un any ja és molt, ni discrepàncies internes, ni mals humors, només ganes de treballar per tal de difondré el còmic en català i les activitats relacionades amb el món dels còmics als Països Catalans. Adjunto aquí el text que hem escrit pel nostre primer aniversari i que fa un petit resum de que ha estat aquest any. Felicitats ComiCat!

Avui fa un any que en Jaume, en Marc (Per Tutatis!), en Xavier (utrescu), l'Emili (Nightwing80) i en Javier (fonamental) vam començar aquest projecte que, per unanimitat, vam decidir batejar amb el nom de ComiCat. Un any en què ens hem esforçat tot el que hem pogut (excepte el mes d'agost, ho hem de reconèixer, però tothom es mereix unes vacances, oi?) per tal de difondre notícies, ressenyes, reportatges, entrevistes, concursos... tot el que tingui a veure amb el còmic en català o les activitats que es duen a terme relatives al còmic en els Països Catalans. En aquest camí han pujat al tren de ComiCat nous amics amants del còmic com nosaltres com en Jordi Riera o l'Àlex S. Roca responsable de les Comicades! Hem tingut col·laboradors d'autèntic luxe com el ninotaire Kap (AKA Jaume Capdevila) o l'erudit del còmic Antonio Martín, que han aportat al bloc reportatges amb un important treball de recerca al darrere.

Durant aquest any, el que començava com un simple bloc i un engrescador projecte comú ha tingut ramificacions que ens han portat feina, alguns mals de cap i, sobretot, molta satisfacció. Hem creat uns premis, els Premis ComiCat, per a premiar l'edició en català de còmics. Qui sap si algun dia tindran algun tipus de retribució monetària (no de moment, vaja) però han tingut cert ressò, que és el que buscàvem. Seguint amb la línia d'obrir noves fronteres al còmic en català, hem creat un grup al Facebook, on tothom qui tingui un segon mentre tafaneja les fotos del cosí de l'amic del seu company de la universitat pot xerrar una mica sobre còmics amb els que estem per allà. També tenim un canal de twitter on anem piulant els nous escrits que apareixen al bloc.

A banda de totes aquestes ramificacions del bloc, hem de destacar, en paràgraf a banda, el projecte germà de ComiCat, més veterà que el bloc, coordinat i desenvolupat principalment per en Jaume. Parlem, evidentment, de la Wiki. Dia rere dia la wiki incrementa el nombre d'articles que conté, esdevenint una autèntica enciclopèdia del còmic en català i una eina d'obligada consulta, en aquest sentit. I en aquest aniversari volem donar la benvinguda a la nova web Comic.cat, l'observatori dels còmics publicats en català, iniciativa del nostre company Xavier.

Hem procurat també que el bloc informés puntualment de l'actualitat i tingués als afeccionats al dia dels dos esdeveniments relacionats amb el còmic més importants del Països Catalans: el Saló Internacional del Còmic de Barcelona i el Saló del Manga de la mateixa ciutat. Tot i això, no hem deixat de banda els diferents esdeveniments (de petit o gran format) que s'han dut a terme arreu del nostre territori i que han tingut el còmic com a protagonista, com ara la Setmana del Còmic de Tarragona. També hem procurat que el bloc fos una completa font d'enllaços relacionats amb el còmic en català i, poc a poc, anem incrementant la quantitat de vincles.

Pel que fa als números, en el nostre primer any de vida hem superat les 21.400 visites i, a dia d'avui, tenim al voltant de 80 lectors que ens segueixen per mitjà del canal RSS i uns 20 twittaires que ho fan via twitter. Les estadístiques no són, segurament, el més important, però sempre animen. També anima (encara més!) veure que, any rere any, el nombre de publicacions de còmics en català s'incrementa, a poc a poc, però de manera continuada.

Ha estat una feina gens feixuga, divertida i que repetirem sense cap mena de dubte durant el proper any. Però per haver fet aquesta feina durant aquest primer any hem decidit recompensar-nos. Hi ha hagut diverses propostes, la major part d'elles en forma de col·leccions senceres que omplirien les nostres, ja atapeïdes, prestatgeries; però finalment hem canviat d'opinió. Per aquest primer aniversari hem decidit regalar-nos un flamant domini .cat! Per tant, lectors, lectores, mutants, animals antropomòrfics, tigres, extraterrestres, samurais, gals, elfs i d'altres que ens seguiu, actualitzeu els vostres enllaços i les vostres adreces d'interès a www.comicat.cat. Ah! I no encara ens hem volgut fer un regal més, properament i gràcies a l'esforç editorial d'en Marc podrem gaudir de la lectura del primer llibre de ComiCat on apareixeran recopilats part dels continguts apareguts al bloc.

I per últim, queda el més important. No tindríem una celebració d'aniversari completa si no la poguéssim fer amb vosaltres: gràcies, gràcies a tots els que ens seguiu, gràcies a tots els que feu comentaris i manteniu viu el bloc, i sobretot, gràcies a tots aquells que compreu i llegiu còmics en català.

Bicentenari d'Edgar Allan Poe

Un dia tard, però vull afegir-me al la celebració del bicentenari del naixement del mestre Poe, que a part de ser el precursor de l'horror modern també va ser una de les principals influencies d'un dels meus autors preferits, H.P. Lovecraft. Com a homenatge un curt d'animació guanyador d'un Oscarde la UPA de l'any 1953 basat en el magnífica relat El cor delator.


2009 Any Internacional de l'Astronomia

L'any 2009 ha estat declarat per la UNESCO com a l' (AIA-IYA2009) a proposta de la Unió Astronòmica Internacional. Aquest any se celebren els 400 anys d'ençà que Galileo Galilei va fer servir per primer cop el telescopi per a escorcollar el cel (1609). L'objectiu de la UNESCO es divulgar l'astronomia i la ciència en general entre la població, especialment entre la gent jove. Per aconseguir-ho, durant l'any 2009, es duran a terme tota una sèrie d'activitats a nivell internacional i regional , sempre buscant la col·laboració d'institucions científiques i associacions astronòmiques a nivell local. Si voleu conèixer més sobre els actes que s'organitzaran dintre d'aquest marc als Països Catalans podeu visitar la web que diferents centres de recerca del Principat li han dedicat a l'AIA-IYA2009, la adreça és Any Internacional de l'Astronomiaastronomia2009.cat. A partir d'aquesta setmana doncs, estigueu atents a les activitats que es realitzaran, tenim tot Un Univers per descobrir.

Publicat a El demà el 5 de gener de 2008

Cuttlas, anatomia d'un pistoler

Porto uns dies malalt i no he sortit gaire de casa, per no dir gens. Ahir però fruit d'un regal de Reis em vaig veure obligat a anar al Teatre del Raval a veure l'adaptació del genial còmic de Calpurnio, Cuttlas. Cuttlas, anatomia d'un pistoler, és un increïble espectacle visual d'una (creia jo) impossible adaptació d'una obra com El Bueno de Cuttlas, carregada no només d'humor sinó d'altes dosis de filosofia i introspecció. Aquest Cuttlas vindria a ser una versió evolucionada, adulta i canalla del mític Senyor Cordills. L'espectacle està protagonitzat per el Bo d'en Cuttlas (tal qual perquè l'obra es en català), en Jim, en Jack, la Mabel, els Cherookee, el 37... vaja tots els personatges que apareixen a Cuttlas amb regularitat. Així l'obra a part de ser entretinguda per a algú aliè al còmic està plena de missatges dirigits especialment als lectors habituals. Les titelles que encarnen als personatges són idèntiques als dibuixos de Calpurnio, però el fet més important és l'habilitat que han tingut per tal no perdre ni un xic de l'esperit del còmic a l'hora de posar-ho en escena. En tot moment tens la sensació d'estar dintre de les vinyetes creades per Calpurnio, no només han sabut portar el llenguatge del còmic al teatre, han sabut portar el llenguatge precís de Calpurnio al teatre. No queden masses dies per anar-la a veure, només fins diumenge, però si esteu a prop de Barcelona i teniu una estona lliure a la nit per un mòdic preu podeu anar (fins aquest diumenge) a que us interpretin un còmic al teatre i que a més ho sembli (això no passa cada dia, i això que ja és divendres).

Publicat a ComiCat el 9 de gener de 2009

L'any del còmic en català

El còmic es troba en estat de gràcia després de molts anys de crisi més o menys intensa. De la mà del manga (còmic japonès) moltes editorials han pogut impulsar un negoci que semblava que, després dels dolços anys 80, mai més és podria recuperar. No estem a la situació dels 80 en que la industria era dinàmica i innovadora, però pot ser que estiguem a les portes d'una nova edat de plata. En tot moment però estem parlant de còmic en llengua castellana, que és la llengua que domina en el món del novè art als Països Catalans. Tot i això l'any 2008 ha suposat una empenta per al còmic en català. Els Paisos Catalans són històricament els principals productors i consumidors de còmic a l'Estat Espanyol, però el català sempre ha estat oblidat i deixat en un segon pla en favor del castellà. Al 2008 s'han publicat prop de 40 obres en català, suposant un increment d'un 15% respecte el 2007 i un 20% respecte el 2006. Aquestes dades juntament amb l'edició en català d'obres clarament mediàtiques, com l'adaptació de la sèrie Serrallonga, dibuixen un horitzó esperançador per a les vinyetes catalanes. Per a més informació podeu visitar ComiCat o bé la Wiki de Còmics en Català.

Publicat a El demà el 30 de desembre de 2008

Back to Top