2/22/2010

Buscant els depredadors més petits de l'oceà

Aquesta és la xerrada que vaig fer dijous passat al Centre d'Estudis Avaçats de Blanes. Aprofito per donar les gràcies a la Dra. Mireia Bartrons per convidar-me al centre i poder explicar la meva recerca.

2/19/2010

16 Científiques Catalanes

El 23 de febrer, dimarts, s'inaugura l'Exposició "16 Científiques Catalanes" al Centre Cultural Les Corts. El principal objectiu d'aquest projecte, organitzat per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), és apropar la figura de la científica a la societat, trencant certs tòpics com ara el fet que els professionals que es dediquen a la recerca solen ser majoritàriament homes.

Barcelona, 18 de febrer de 2010. L'exposició, que es basa en el perfil de 16 científiques que treballen en universitats, centres de recerca i empreses a Catalunya, ha estat organitzada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) a través d'un ajut del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Segons Mercè Piqueras, Presidenta de l'ACCC i coordinadora de l'exposició,"si bé la presència de la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d'investigadores ha anat augmentat en les últimes dècades. Però aquesta major presència en els laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència".

"Per a pal·liar aquest dèficit s'ha preparat aquesta exposició basant-se en una sèrie de perfils sobre investigadores en actiu de diferents àrees de recerca: biomedicina, química, física, matemàtiques, arqueologia,...", segons declara el secretari tècnic de la mostra, Raül Toran.

Entre les científiques que hi apareixen es compta amb investigadores del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (la investigadora biomèdica Lina Badimon, l'oceanògrafa Marta Estrada, la física Teresa Puig, la química Conxita Solans i l'arqueòloga Assumpció Vila), de la Universitat de Barcelona (la matemàtica Pilar Bayer, la paleoclimatòloga Isabel Cacho i l'astrònoma Carme Jordi), de la Universitat Autònoma de Barcelona (l'antropòloga Adriana Kaplan), de la Universitat de Girona (la química computacional Sílvia Simon) i de centres de recerca com el Centre de Regulació Genòmica (amb la neurobiòloga Mara Dierssen), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (amb l'arquèologa Marta Prevosti), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (amb la bioenginyera Alícia Casals) i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (amb la biòloga Anna Veiga). També hi participa una investigadora de l'àmbit privat, com és el cas de la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orive, de l'empresa Mahou-San Miguel, i la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.

Amb motiu d'aquesta exposició itinerant, amb presència a Internet a través del bloc http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, s'organitzaran una sèrie de xerrades que faran algunes científiques per a apropar a la societat el seu propi treball i el d'altres dones dedicades a la recerca.

Aquesta exposició, que finalitza el 10 de març i coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l'avançament de la ciència en la nostra societat. Com diu Isabel Cacho, "La professió investigadora permet pensar, crear... Tot un luxe que val la pena".

Lloc: Centre Cultural Les Corts - Carrer Dolors Masferrer i Bosch, 33-35

Del 23 de febrer al 10 de març, de 9h a 24h, de dilluns a diumenge

2/18/2010

Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix



Benvolguts/des,

El proper 22 de febrer se celebrarà, al Centre Cívic de Sant Andreu (carrer Gran de Sant Andreu, 111), l'Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix, l'objectiu de la qual és aplegar totes les persones i entitats interessades en realitzar al Districte de Sant Andreu la consulta per la independència que es va iniciar Arenys de Munt el passat setembre.

D'aquesta manera, després de constituir-se el darrer gener l’Assemblea Barcelona Decideix i havent viscut l’experiència de més de cent cinquanta municipis catalans exercint el dret a decidir, es començarà a treballar per organitzar una consulta a tot Barcelona; creada i organitzada des de la societat civil dels diferents pobles, barris i districtes que actualment formen la ciutat.

Creiem que l’organització de la societat civil, en una consulta sobre el nostre dret a decidir com a catalans sobre el futur del nostre poble, és un gest radicalment democràtic i valent on es porta a la pràctica un dels pilars fonamentals de tota societat democràtica.

Així doncs, com a membres actius socials que sou, ens agradaria comptar amb la vostra participació a l’assemblea del 22 de febrer per iniciar un camí que hem d’emprendre junts, amb tota la pluralitat del nostre poble, amb tota la força de la nostra raó i amb tot el nostre dret com a ciutadans.

Atentament,

Comissió Organitzadora de l'Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix
La Comissió és formada per entitats, col·lectius i persones a títol individual l'objectiu únic de la qual és organitzar l'Assemblea del 22 de febrer.

Dades:

Dilluns 22 de febrer. Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix.

Centre cívic de Sant Andreu (Carrer Gran de Sant Andreu, 111).

19:00 a 19:30 – Inscripció i acreditacions d’entitats i individuals.

19:30 a 21:30 – Assemblea, precs i preguntes, votacions.

Podeu obtenir més informació i la documentació necessària de l'assemblea al web http://santandreudecideix.blogspot.com/. També podeu confirmar la vostra assistència escrivint un correu electrònic a santandreudecideix@gmail.com

2/11/2010

Nova Imatge Corporativa de Fonamental Inc.

Després de 3 anys de tenir la mateixa imatge al bloc he decidit fer una renovació de vestuari. En part ho faig perquè em venia de gust un canvi d'aires i en part és perquè Intense Debate em va petar el codi dels comentaris i res funcionava bé, per tant era un bon moment per canviar. Si llegiu el bloc via la web i opineu que la nova imatge és un desastres, siusplau comenteu-ho, s'accepten crítiques contruictive o no, com cadascú se senti millor. Per cert, el canvi serà dinàmic perquè encara no he enllestit la plantilla del tot.

2/05/2010

Demà aniré al cinema

Demà anirem al cinema. Més concretament aniré als Lauren Sant Andreu, i segurament anirem a veure Sherlock Holmes. Abans anàvem sovint al Cinesa Heron City, perquè ens quedava més a prop i a més sempre es divertit canviar d'univers i passar del carrer a la fantasia psicotròpica que és Heron City, és com viatjar a través de l'espai/temps. La llàstima és que ara no hi anirem mai més, i no farem servir més la targeta Cinesa Card, i no menjarem més crispetes passades de Cinesa (seran crispetes passades d'un altre lloc). I no hi anirem més perquè en resposta a la seva vaga de dilluns hem decidit fer vaga nosaltres també, durant... sempre, que sembla ser que és més que un dilluns, però cal compensar la diferència de capital entre Cinesa (i tota una sèrie de cinemes, als quals també els hi farem vaga) i nosaltres, miserables becaris. Per sort a Sant Andreu hi ha el Lauren, que no va fer vaga, i tot i que demà mirarem Sherlock Holmes en castellà tinc l'esperança que més aviat que tard puguem veure, no sé, posem per cas Kill Bill 3 en català. Ah, i si no pot ser al Lauren Sant Andreu serà a un d'aquests cinemes de Barcelona:
  • Lauren Universitat
  • Cine Arenas
  • Cine Alexandra
  • Casablanca Kaplan
  • Lauren Gràcia
  • Lauren Horta
Si no sou de Barcelona i teniu interès en saber quins cinemes no van fer vaga a la resta de Catalunya.

Mostra Cinemes en un mapa més gran

I si us voleu queixar als empresaris de cinema podeu fer click aquí.

2/01/2010

Tara Oceans, la travessia de la Mar Roja

Intento tornar a l'activitat desprès de passar tot el més de gener navegant al veler Tara, per (intentar) mostrejar la Mar Roja. Ha estat tota una experiència en que amb esforç hem aconseguit tirar endavant una campanya oceanogràfica en unes condicions, poder no del tot òptimes, però si molt engrescadores.

El Tara és un històric vaixell de vela, construït a França al 1989 i batejat Antartica per encàrrec del Dr. Jean-Louis Étienne, aventurer Francès que volia navegar cap als pols. Va ser comprar posteriorment pel diversos cops campió de la Copa Amèrica Sir Peter Blake. Blake va batejar el vaixell amb el nom de Seamaster, i al Seamaster va morir l'any t2001 quan desprès d'anar a l'Antàrtida, l'equip de les Blake Expeditions va pujar per la costa sudamericana fins a l'Amazones, a l'Amazones els pirates de riu van assaltar el vaixell i Sir Peter Blake va ser assassinat defensant la seva tripulació. El vaixell va quedar oblidat fins que el 2003 va ser comprat per Étienne Bourgois, fill d'un editor francès i de la propietària d'una coneguda cadena de roba francesa. El va batejar com a Tara (crec que Tara 5, l'home te diversos vaixells que es diuen així, no és precisament una família  pobre). La qüestió és que amb certa intenció filantròpica i certa intenció d'evitar l'avorriment del milionari, van constituir Tara Expeditions, una fundació on estan col·locats membres de la família, amics, coneguts i saludats diversos. La primera missió de Tara Expeditions va ser Tara Àrtic (2007-2008). En la campanya es va col·laborar amb un projecte científic anomenat Damocles per tal d'estudiar l'efecte del canvi climàtic als pols. A banda dels possibles resultats obtinguts aquests campanya va generar llibres, marxandatge, exposicions, aparicions a Tahalassa etc.

La nova aventura del Tara és Tara Oceans (2009-2012). Aquests expedició va començar el setembre de l'any passat i consisteix en fer la volta al món en 3 anys per tal prendre mostres biològiques i obtenir dades fisicoquímiques de "tots" els mars i oceans del món. Com a projecte científic és engrescadors i tot un repte. Fer ciència en un vaixell de vela que recórrer el món, a l'estil Darwin. és el somni de molts biòlegs (entre ells jo) però tot es complica si hi ha periodistes pel mig. i ens acompanyaven un total de tres periodistes, dos de Thalassa i el redactor d'a bord, perquè la gent passa a comportar-se de manera molt estranya davant les càmeres, especialment la gent de la tripulació. També és tota una aposta de risc tenir una tripulació jove i inexperta, com ho eren alguns dels que ens van acompanyar en la travessia. Però vaja, no cal centrar-se en les misèries de la campanya. Ha estat una experiència increïble, hem pogut fer la nostra petita prospecció científica del Mar Roig, lloc de molt difícil accés per aquest tipus de mostreig. Hem tingut la oportunitat de visitar Jiddah a Aràbia Saudita  i anar a una festa amb un del prínceps del país, hem navegat en aigües del Golf d'Aden després de creuar l'estret de Bab el-Mandeb i hem tornat a casa via Djibouti (un país que subsisteix bàsicament per la presencia militar internacional) sans i estalvis, sense noticia dels pirates. A nivell personal he tingut la sort de retrobar-me amb un antic company, el Dr. Fabrice Not de l'Station Biologique de Roscoff (Bretanya), que va exercir de Cap Científic al vaixell de manera impecable demostrant un cop més que serà un dels millors en el seu camp en els propers anys (si no ho és ja), i també he pogut conèixer a un dels tècnics més eficients amb qui he treballat mai, la Sarah Searson.

Ara toca tornar a tocar de peus a terra, i toca intentar donar un nou impuls a fonamental, que durant el 2009 ha estat un mica tirat. Puc dir que és ara el febrer que comença el nou any per mi, som-hi doncs.

de febrer 2010

Buscant els depredadors més petits de l'oceà

Aquesta és la xerrada que vaig fer dijous passat al Centre d'Estudis Avaçats de Blanes. Aprofito per donar les gràcies a la Dra. Mireia Bartrons per convidar-me al centre i poder explicar la meva recerca.

16 Científiques Catalanes

El 23 de febrer, dimarts, s'inaugura l'Exposició "16 Científiques Catalanes" al Centre Cultural Les Corts. El principal objectiu d'aquest projecte, organitzat per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), és apropar la figura de la científica a la societat, trencant certs tòpics com ara el fet que els professionals que es dediquen a la recerca solen ser majoritàriament homes.

Barcelona, 18 de febrer de 2010. L'exposició, que es basa en el perfil de 16 científiques que treballen en universitats, centres de recerca i empreses a Catalunya, ha estat organitzada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) a través d'un ajut del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Segons Mercè Piqueras, Presidenta de l'ACCC i coordinadora de l'exposició,"si bé la presència de la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d'investigadores ha anat augmentat en les últimes dècades. Però aquesta major presència en els laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència".

"Per a pal·liar aquest dèficit s'ha preparat aquesta exposició basant-se en una sèrie de perfils sobre investigadores en actiu de diferents àrees de recerca: biomedicina, química, física, matemàtiques, arqueologia,...", segons declara el secretari tècnic de la mostra, Raül Toran.

Entre les científiques que hi apareixen es compta amb investigadores del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (la investigadora biomèdica Lina Badimon, l'oceanògrafa Marta Estrada, la física Teresa Puig, la química Conxita Solans i l'arqueòloga Assumpció Vila), de la Universitat de Barcelona (la matemàtica Pilar Bayer, la paleoclimatòloga Isabel Cacho i l'astrònoma Carme Jordi), de la Universitat Autònoma de Barcelona (l'antropòloga Adriana Kaplan), de la Universitat de Girona (la química computacional Sílvia Simon) i de centres de recerca com el Centre de Regulació Genòmica (amb la neurobiòloga Mara Dierssen), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (amb l'arquèologa Marta Prevosti), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (amb la bioenginyera Alícia Casals) i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (amb la biòloga Anna Veiga). També hi participa una investigadora de l'àmbit privat, com és el cas de la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orive, de l'empresa Mahou-San Miguel, i la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.

Amb motiu d'aquesta exposició itinerant, amb presència a Internet a través del bloc http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, s'organitzaran una sèrie de xerrades que faran algunes científiques per a apropar a la societat el seu propi treball i el d'altres dones dedicades a la recerca.

Aquesta exposició, que finalitza el 10 de març i coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l'avançament de la ciència en la nostra societat. Com diu Isabel Cacho, "La professió investigadora permet pensar, crear... Tot un luxe que val la pena".

Lloc: Centre Cultural Les Corts - Carrer Dolors Masferrer i Bosch, 33-35

Del 23 de febrer al 10 de març, de 9h a 24h, de dilluns a diumenge

Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix



Benvolguts/des,

El proper 22 de febrer se celebrarà, al Centre Cívic de Sant Andreu (carrer Gran de Sant Andreu, 111), l'Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix, l'objectiu de la qual és aplegar totes les persones i entitats interessades en realitzar al Districte de Sant Andreu la consulta per la independència que es va iniciar Arenys de Munt el passat setembre.

D'aquesta manera, després de constituir-se el darrer gener l’Assemblea Barcelona Decideix i havent viscut l’experiència de més de cent cinquanta municipis catalans exercint el dret a decidir, es començarà a treballar per organitzar una consulta a tot Barcelona; creada i organitzada des de la societat civil dels diferents pobles, barris i districtes que actualment formen la ciutat.

Creiem que l’organització de la societat civil, en una consulta sobre el nostre dret a decidir com a catalans sobre el futur del nostre poble, és un gest radicalment democràtic i valent on es porta a la pràctica un dels pilars fonamentals de tota societat democràtica.

Així doncs, com a membres actius socials que sou, ens agradaria comptar amb la vostra participació a l’assemblea del 22 de febrer per iniciar un camí que hem d’emprendre junts, amb tota la pluralitat del nostre poble, amb tota la força de la nostra raó i amb tot el nostre dret com a ciutadans.

Atentament,

Comissió Organitzadora de l'Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix
La Comissió és formada per entitats, col·lectius i persones a títol individual l'objectiu únic de la qual és organitzar l'Assemblea del 22 de febrer.

Dades:

Dilluns 22 de febrer. Assemblea Constituent de Sant Andreu Decideix.

Centre cívic de Sant Andreu (Carrer Gran de Sant Andreu, 111).

19:00 a 19:30 – Inscripció i acreditacions d’entitats i individuals.

19:30 a 21:30 – Assemblea, precs i preguntes, votacions.

Podeu obtenir més informació i la documentació necessària de l'assemblea al web http://santandreudecideix.blogspot.com/. També podeu confirmar la vostra assistència escrivint un correu electrònic a santandreudecideix@gmail.com

Nova Imatge Corporativa de Fonamental Inc.

Després de 3 anys de tenir la mateixa imatge al bloc he decidit fer una renovació de vestuari. En part ho faig perquè em venia de gust un canvi d'aires i en part és perquè Intense Debate em va petar el codi dels comentaris i res funcionava bé, per tant era un bon moment per canviar. Si llegiu el bloc via la web i opineu que la nova imatge és un desastres, siusplau comenteu-ho, s'accepten crítiques contruictive o no, com cadascú se senti millor. Per cert, el canvi serà dinàmic perquè encara no he enllestit la plantilla del tot.

Demà aniré al cinema

Demà anirem al cinema. Més concretament aniré als Lauren Sant Andreu, i segurament anirem a veure Sherlock Holmes. Abans anàvem sovint al Cinesa Heron City, perquè ens quedava més a prop i a més sempre es divertit canviar d'univers i passar del carrer a la fantasia psicotròpica que és Heron City, és com viatjar a través de l'espai/temps. La llàstima és que ara no hi anirem mai més, i no farem servir més la targeta Cinesa Card, i no menjarem més crispetes passades de Cinesa (seran crispetes passades d'un altre lloc). I no hi anirem més perquè en resposta a la seva vaga de dilluns hem decidit fer vaga nosaltres també, durant... sempre, que sembla ser que és més que un dilluns, però cal compensar la diferència de capital entre Cinesa (i tota una sèrie de cinemes, als quals també els hi farem vaga) i nosaltres, miserables becaris. Per sort a Sant Andreu hi ha el Lauren, que no va fer vaga, i tot i que demà mirarem Sherlock Holmes en castellà tinc l'esperança que més aviat que tard puguem veure, no sé, posem per cas Kill Bill 3 en català. Ah, i si no pot ser al Lauren Sant Andreu serà a un d'aquests cinemes de Barcelona:
  • Lauren Universitat
  • Cine Arenas
  • Cine Alexandra
  • Casablanca Kaplan
  • Lauren Gràcia
  • Lauren Horta
Si no sou de Barcelona i teniu interès en saber quins cinemes no van fer vaga a la resta de Catalunya.

Mostra Cinemes en un mapa més gran

I si us voleu queixar als empresaris de cinema podeu fer click aquí.

Tara Oceans, la travessia de la Mar Roja

Intento tornar a l'activitat desprès de passar tot el més de gener navegant al veler Tara, per (intentar) mostrejar la Mar Roja. Ha estat tota una experiència en que amb esforç hem aconseguit tirar endavant una campanya oceanogràfica en unes condicions, poder no del tot òptimes, però si molt engrescadores.

El Tara és un històric vaixell de vela, construït a França al 1989 i batejat Antartica per encàrrec del Dr. Jean-Louis Étienne, aventurer Francès que volia navegar cap als pols. Va ser comprar posteriorment pel diversos cops campió de la Copa Amèrica Sir Peter Blake. Blake va batejar el vaixell amb el nom de Seamaster, i al Seamaster va morir l'any t2001 quan desprès d'anar a l'Antàrtida, l'equip de les Blake Expeditions va pujar per la costa sudamericana fins a l'Amazones, a l'Amazones els pirates de riu van assaltar el vaixell i Sir Peter Blake va ser assassinat defensant la seva tripulació. El vaixell va quedar oblidat fins que el 2003 va ser comprat per Étienne Bourgois, fill d'un editor francès i de la propietària d'una coneguda cadena de roba francesa. El va batejar com a Tara (crec que Tara 5, l'home te diversos vaixells que es diuen així, no és precisament una família  pobre). La qüestió és que amb certa intenció filantròpica i certa intenció d'evitar l'avorriment del milionari, van constituir Tara Expeditions, una fundació on estan col·locats membres de la família, amics, coneguts i saludats diversos. La primera missió de Tara Expeditions va ser Tara Àrtic (2007-2008). En la campanya es va col·laborar amb un projecte científic anomenat Damocles per tal d'estudiar l'efecte del canvi climàtic als pols. A banda dels possibles resultats obtinguts aquests campanya va generar llibres, marxandatge, exposicions, aparicions a Tahalassa etc.

La nova aventura del Tara és Tara Oceans (2009-2012). Aquests expedició va començar el setembre de l'any passat i consisteix en fer la volta al món en 3 anys per tal prendre mostres biològiques i obtenir dades fisicoquímiques de "tots" els mars i oceans del món. Com a projecte científic és engrescadors i tot un repte. Fer ciència en un vaixell de vela que recórrer el món, a l'estil Darwin. és el somni de molts biòlegs (entre ells jo) però tot es complica si hi ha periodistes pel mig. i ens acompanyaven un total de tres periodistes, dos de Thalassa i el redactor d'a bord, perquè la gent passa a comportar-se de manera molt estranya davant les càmeres, especialment la gent de la tripulació. També és tota una aposta de risc tenir una tripulació jove i inexperta, com ho eren alguns dels que ens van acompanyar en la travessia. Però vaja, no cal centrar-se en les misèries de la campanya. Ha estat una experiència increïble, hem pogut fer la nostra petita prospecció científica del Mar Roig, lloc de molt difícil accés per aquest tipus de mostreig. Hem tingut la oportunitat de visitar Jiddah a Aràbia Saudita  i anar a una festa amb un del prínceps del país, hem navegat en aigües del Golf d'Aden després de creuar l'estret de Bab el-Mandeb i hem tornat a casa via Djibouti (un país que subsisteix bàsicament per la presencia militar internacional) sans i estalvis, sense noticia dels pirates. A nivell personal he tingut la sort de retrobar-me amb un antic company, el Dr. Fabrice Not de l'Station Biologique de Roscoff (Bretanya), que va exercir de Cap Científic al vaixell de manera impecable demostrant un cop més que serà un dels millors en el seu camp en els propers anys (si no ho és ja), i també he pogut conèixer a un dels tècnics més eficients amb qui he treballat mai, la Sarah Searson.

Ara toca tornar a tocar de peus a terra, i toca intentar donar un nou impuls a fonamental, que durant el 2009 ha estat un mica tirat. Puc dir que és ara el febrer que comença el nou any per mi, som-hi doncs.

Back to Top